Český Krumlov - Csehország ékköve

2014. szeptember 1., hétfő

Český Krumlov (ejtsd: cseszki krumló) Csehország déli részén, a Moldva (honi nevén: Vltava) kanyargós ölelésében fekszik. A város történelmi magva a világörökség részét képezi.

A folyó cikk-cakkjai félszigetszerű földnyelveket formáznak a város szívében, amelyeket hidak kapcsolnak össze. Bármerre is barangolunk, előbb-utóbb utunkat állja a Moldva, amelynek partjáról mindig valami csábító látvány tárul elénk a túloldalon, ahova még feltétlenül el kell jutni. Mindeközben zegzugos kis utcácskák színes házai és hotelei mellett, hangulatos vendéglők hívó szavától csábítva kell megküzdenünk a hozzánk hasonlóan fényképezni akaró többi turistával, akik persze mindig belelógnak a képbe.

A várost a kis dombon terpeszkedő vár díszes víztornya uralja (4. kép), amely szinte mindenhonnan látható, s amely az új és új környezetbe keretezve folyamatosan fotózásra csábít. Hasonlóképpen sok helyről feltűnik a Szent Vitus templom háromhajós épülete is (látható a 2-3. képen).

A folyó keskeny és helyenként gyors sodrású. Ha jó idő van, ellepik a különböző úszó alkalmatosságok: gumicsónakok, kenuk és fatutajok. Ez utóbbiak használatát rafting-nak is becézik, amit a tutajokat irányító kétfős személyzet léte is nyomatékosít. Néhány helyen valóban olyan esése van a folyónak, hogy csak külön kialakított "betoncsúszdákon" keresztül lehet továbbjutni, s oda valóban nem árt a rutin (van, ahol ki is kell szállniuk az utasoknak, hogy a következő pontig gyalog tegyék meg az utat). (Ilyen betoncsúszda látható - meglehetős takarásban - a 3. fotó lombokkal fedett jobboldali részén, ill. a 7. képen.) Valódi veszélyt azonban nem jelent a folyó, mert nagyon sekély. Több felborult csónakot és kenut is láttunk, amelyekre derékig érő vízből másztak vissza a kalandvágyó utasok.

Český Krumlov mindössze 450 km-re van Budapesttől (autóval 5-6 óra) - érdemes akár egy hétvégére is meglátogatni. Még saját sörgyára is van...3 megjegyzés:

Kozma Erzsébet írta...

Nagyon hangulatos, vidám városfotók.

2014. szeptember 2. 21:23
TiSza írta...

Köszönöm Erzsi. Gondolkodom egy újabb bejegyzésen, amin emberfotók lennének ugyaninnen. Majd még meglátom... Addig is közreadok néhány portrét :)

2014. szeptember 3. 7:08
Cséfalvay Katalin írta...

Nagyon jó volt látni az te képeidet erről a kis városkáról! Szépek, hangulatosak, ugyanazt láttad, amit én, és mégis más. Szuper!

2018. augusztus 18. 8:22

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB