Zsidó negyed - Gozsdu udvar

2014. október 16., csütörtök

A budapesti Erzsébetváros (VII. kerület) belvároshoz közeli részét zsidó negyednek hívja a köznyelv. Részben azért, mert a 19. század óta itt van a budapesti ortodox zsidóság vallási életének főbb központja, így a Dohány utcai Zsinagóga, ami Európa legnagyobb zsidó temploma (a világon is a második), valamint a Rumbach Sebestyén utcai és a Kazinczy utcai zsinagóga. Ezen a területen (a Király utca, Kertész utca, Dohány utca és a Károly körút között) volt 1944-ben a nagy gettó, ahova több tízezer zsidót költöztettek össze. Az ezredforduló idején ezekben a házakban és udvarokban kezdtek el megjelenni a romkocsmák, amelyek a mai napig is sok turistát vonzanak a környékre.


A zsidó negyed legismertebb része a Gozsdu udvar, amit több mint 900 ezren látogatnak évente. Az udvart Gozsdu Manó román ügyvéd, és mecénás végrendelete alapján létrehozott alapítvány kezdte el építtetni 1900-ban, és 1915-ben nyerte el végső formáját Czeigler Győző tervei alapján. 2009-ben az épületegyüttest felújították, a homlokzatot pedig az eredeti állapot szerint állították helyre.

A hely valójában nem egyetlen udvar, hanem a Király utca 13. szám és a Dob utca 16. szám közötti hét négyszintes épületből és az őket összekötő hat udvarból áll (amelyek számozottak, s számuk az épületeken is jól láthatóan fel van tüntetve).

Régóta tervezem már, hogy egyszer körbejárom ezt a területet. (A dolog pikantériája, hogy valamikor nagyon régen, amikor még Majakovszkijnak hívták, egy rövid ideig magam is dolgoztam a Király utcában, de a hely akkor még nem volt ilyen ismert.) Az egyik hétvégén el is szántam rá magam. Szerencsémre aznap éppen antik vásárt is rendeztek a Gozsdu udvarban (mint minden szombaton), ami színesítette az amúgy sem szegény látványt.

A helynek sajátos retró atmoszférája van, régi házakkal, kocsmákkal, rengeteg látogatóval - érdemes eltölteni ott egy kis időt.

 

 


  

 

 



 

 


 






egy kis játszadozás (montázs)


Forrás: hu.wikipedia.org és gozsduudvar.hu


2 megjegyzés:

Cséfalvay Katalin írta...

SZuper fotók!

2023. március 20. 9:49
TiSza írta...

Köszi!

2023. március 21. 18:22

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB