A Háromlábúak Erdejében

2010. július 16., péntek



Az állvány a fotós kihagyhatatlan kelléke. Muszáj, hogy legyen, még akkor is, ha netán csak ritkán van rá szükség. A Canon G10-hez vettem is annak idején egy kicsi Hama Star 05-öt, és éjszakai fotózáshoz használtam is többször. A 450D-hez azonban túl kicsi, nem bírja el a nehezebb gépet és az optikát. Ezért most azon gondolkozom, hogy beszerzek egy masszívabb állványt.

Eddig nem nagyon foglalkoztam az állványok mibenlétének furmányságaival, de most egy kicsit jobban belemásztam a témába. Review-k, youtube-videók, ismertetők, tapasztalatok. Állványok, cseretalpak és fejek (2D, 3D, gömbfej), kivehető középoszlop és egyéb rafinériák. Ám gyorsan rájöttem, hogy fölösleges a nagy nekibuzdulás. Azt a borzasztó sok fogalmat és tudást, ami a különböző állványok és fejek kapcsán előkerült, teljesen fölöslegesen tömködöm magamba. Egyelőre legalábbis. Nekem ugyanis nem egy csodaállványra van szükségem, amivel a Himalája hóviharai között is masszívan meg tudom támasztani a gépet, és mikromilliméternyi precízséggel be tudom állítatani a fejet. És biztosan nem olyanra, ami majd egy gép árával vetekszik, és a súlya a hozzávaló cserélhető fejjel együtt öt-tíz kiló.

Amikor tudásszomjamat kielégítendő beleolvastam néhány fórumba, minden kétséget kizáróan megállapíthattam, hogy a  szerencsétlen lúzerek táborába tartozom. Amire én vágyom, az ugyanis nem állvány, hanem valami háromlábú bádog placébóutánzat. Az igazi nagybetűs ÁLLVÁNY neve ugyanis úgy kezdődik, hogy Man és úgy folytatódik, hogy frotto. Drága, igazi profiknak való felszerelések. Az áruk teteje a csillagos ég. És ez még csak az állvány, az űrtechnikai pontosságú fejekről még nem is beszéltem.

Egy kis ízelítő a beláthatatlanul nagy kínálatból. Az alábbi Manfrotto állvány a legolcsóbbak közül való, és még gömbfej is jár hozzá. Ráadásul nem is nehéz, csak 1,4 kg, teherbírása is egész jó: 3,5 kg. Elfogadnám... csak ne kéne kifizetni:

Manfrotto 7302YB M-Y kompakt állvány gömbfejjel és gyorskioldóval (ára: cca. 38 eFt)

És vannak a még elvetemültebbeknek való cuccok. Ez itt csak egy gömbfej és cseretalp. Állványt még külön kell hozzá venni (vagy inkább a fejet az állványhoz):
Manfrotto 468MGRC3 hidrisztatikus gömbfej cseretalppal (ára: cca 77 eFt)

Persze azért nem csak Manfrotto létezik. Íme egy 165 eFt-os állvány, ami csak 1,4 kg súlyú de akár12 kg-ot is elbír:

Gitzo GT2530 (Carbon 6X) állvány
Gitzo GT2
Persze ehhez is kell egy fej, hogy használni lehessen.

A lúzereknek (vagyis nekem) azonban nem ilyen drága (és jó) cuccokra, hanem egy könnyű, mezei állványra van szükségük ahhoz a néhány alkalomhoz, amikor tárgyfotózni szottyan kedvük, vagy hosszú záridős felvételek készítésére támad  ingerenciájuk évente egyszer vagy kétszer. Olyan eszköz kell tehát, amit egy kirándukáskor a hátamra vetve nekiindulhatok a hegyoldalnak a szívinfarktus veszélye nélkül.

A specifikációk olvasgatása közben két dolog tűnt a lényegesnek azon túl, hogy az állvány lássa el az alapvető feladatát:

1./ legyen könnyű (vagyis kb. 1,5 kg-nál nem nehezebb), és

2./ bírja el a DSLR-t mondjuk egy 70-200 f/4 L optikával.

Mert az ismertetőkben közlik azt is, hogy ezek a lábasjószágok milyen súlyt bírnak el. Az olyan bóvlik, mint amiket én is nézegettem, alig valamit. Vagy ki tudja... Mert mit jelent vajon az, hogy a teherbírás 1,5 kg? Elég vajon? Hiszen a gép lehet vagy fél kiló, az optika vagy 700g, ez máris, 1,2 kg. Meg akksi, filterek, netán vaku... Necces...

Válasszunk akkor inkább egy nagyobb teherbírásút! Igen ám, de azok nehezebbek is.

Némi kutakodás után a Velbon-családnál kötöttem ki. Olcsók, és  megfelelnek a célnak (és nekem). Van egy korrekt weboldaluk, amelyen megismerkedhetünk a termékeikkel. Persze náluk is van szuper (értsd:  szuper tudású, súlyú és árú) állvány, de azokat inkább most mellőzzük...

Végül abban maradtam, hogy két egyszerűbb típus jöhet szóba, a Velbon CX-444 és a Velbon CX-888, amelyek 1,2 kg súlyúak és 10-12 eFt-ot kóstálnak (a CX-888 drágább). Ez utóbbiról valahol olvastam, hogy ugyanaz, mint a másik, de a kínai és távol-keleti piacokra gyártották. Nem arany, hanem fekete színű, hogy rögtön láthassuk a különbséget. És már nálunk is kapni. A két állvány specifikációja megegyezik, mindkettő teherbírása 3 kg a Velbon honlapja szerint. Ennek pedig már csak elégnek kell lennie!

Az ám, de ha megnézzük ugyanezeket az adatokat a magyar boltok honlapjain, akkor vakarhatjuk a fejünket. A többi adatban nagy különbség nincs, de az állványok teherbírásáról szólók bizony köszönőviszonyban sincsenek egymással:

CX-444                                                         CX-888
-----------------------------------------------------------------------------------------
velbon.hu:  3 kg                                             3 kg
velbon.bemutatoterem.hu: 1,8 kg          2,5 kg
edigital.hu:  2,3 kg és 1,8 kg                CX-888-ról nincs adat
mall.hu:   1,5 kg                                             1,5 kg
digifenykep.hu:   3 kg                                     3 kg

Na, akkor most mi mennyi? Azon túl, hogy 1,8 kg-tól 3 kg-ig mindent láthatunk, két gyönyörűség is van az adatok között. Az egyik, hogy az edigital még azt sem tudja eldönteni, hogy mennyi a CX-444 terhelhetősége, mert fölül 1,8 kg-ról regél, alul pedig már 2,3 kg-ról szól az adat:


A másik szépség, hogy a Velbon Bemutatóterem adatai nem egyeznek meg a Velbon hivatalos honlapjával. Ennyit arról, mennyire megbízhatók és alaposak a netes boltok adatai.

A fentiekből azonban gyanítható, hogy a CX-888 talán tényleg egy kicsivel nagyobb teherbírású. Erre enged következtetni az is, hogy bár a leírások szerint a két állványon lévő fej (és cseretalp) típusa megegyezik, de egy Media Marktban tett látogatásom meggyőzött arról, hogy ez nem teljesen így van. A CX-888-nál a fej  mozgatásáért felelős egyik hosszú kilógó kar (szaknyelven: kütyü) másmilyen. Hosszabb és vastagabb.  Nem nagy különbség, és talán nem is jelent semmit. De akkor miért drágább a CX-888? Mert fekete?

Lehet, hogy sosem fogjuk megtudni. Bevonul a világ megoldatlan, nagy súlyú talányai közé, mint amilyen a Bermuda-háromszög titka.

Végül is... az egyiknek három oldala, a másiknak meg három lába van.


Kíváncsian várom a tapasztalaitokat és véleményeteket!

11 megjegyzés:

orbán domonkos írta...

nekem könnyű és gagyi van és nem is használom úgyhogy csak a port fogja. Sajnos kevés vagyok a témához, de érdekes volt olvasni nagyon.

2010. július 16. 17:33
Kozma Erzsébet írta...

Nekem egy Manfrotto 7303YB állványom van egyszerű gömbfejjel, 3,5kg a teherbírása. Én is pont ebben a dillemmában voltam vásárlás előtt mint Te aztán a Manfrotto mellett döntöttem, nem bántam meg. A blogomban írtam is a tapasztalataimról az állvánnyal kapcsolatban, ha érdekel a felszerelések címke alatt megtalálod.

2010. július 16. 21:07
TiSza írta...

Doma: tudom, hogy te nem cipeled (írtad egyszer valahol). A gépet letámasztva mégis nagyszerű hosszú záridős felvételeid vannak. Én viszont úgy vagyok vele, hogy a kocsiban elfér, s ha kell, jó ha van.

Erzsi: elolvastam a bejegyzésedet, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. A gömbfej szerintem is nagyszerű találmány. Ám én időnként videózom is, ahhoz pedig az nem jó (éppen azért, mert nem lehet rögzített állapotban vizszintesen forgatni). Igaz, még sosem használtam állványt videózáshoz - de a lehetőségét meghagynám. No meg az ár sem mindegy - a te Manfrotto-állványod ma is háromszor annyiba kerül, mint a Velbon... és évente használom majd egyszer vagy kétszer. Az optikára nem sajnálom a pénzt, mert az az alapja a fotózásnak, és mindennapi használatra kell. A kiegészítőkkel kicsit másképp vagyok.

2010. július 17. 6:43
Kozma Erzsébet írta...

Igazad van, nem olcsó a Manfrotto, de jó az biztos. Én főleg azért választottam ezt, mert pontos információkat találtam róla a neten és mindenhol ugyanazokat az adatokat. Valamint az online fotós boltban ahol szoktam én vásárolni nem volt Velbon, én is láttam magyar online boltokban, hogy az olcsóbb lenne. Neked, ha van lehetőséged elmenni egy komoly fotós boltba, ahol több állványt megnézhetsz, akkor könnyen tudsz választani majd. Nekem sajna nem érte meg 500km-t utazni Bukarestbe egy állványért. De nem bántam meg a választást, olyan masszív és egyszerű kis szerkezet ez az állvány, hogy nincs mi elromoljon rajta, tíz év múlva is állvány lesz ez nekem remélem és akkor már megérte a befektetés.

2010. július 17. 8:06
TiSza írta...

Igen, megértem, és ráadásul te nem is használod keveset. Sok remek madárfotód van, amihez elengedhetetlen a jó és megbízható állvány. Én se gondolkodnék egy percet sem, ha többször lenne szükségem rá...
Mindenesetre nem sürgős a vásárlás és így a választás sem.

2010. július 18. 9:14
Kecskeméti Fotókör írta...

Hasonló dilemában vagyok én és, csak eggyel magasabb lépcsőfokon: az én állványom szépen megtartja a 450D-t a 70-200-assal (főleg ha az optikán rajta van az állványgyűrű is), viszont amióta a fix 500mm-rel próbálkozom, már kevésnek bizonyul az állvány. Istenigazából nem is az állvány, hanem a fej ami rajta van, a gömbfej szuper, de a gyorscseretalpnál az illesztés ekkora telénél már kihozza a hibáit. (Pedig parafa betétes és azt írják 4 kg-ot bír!)
Szóval én is vadászom a leendőt, aztán a mostani meg a polcra kerül majd az első HAMA mellé vagy jó lesz vakutartónak...

2010. július 18. 14:04
orbán domonkos írta...

Ezaz! Mostanában a Hamát én is csak vakutartónak használom.
Arra tökéletes. :)

2010. július 18. 14:42
TiSza írta...

Krisztián, milyen állványod van jelenleg?

2010. július 18. 18:15
Kecskeméti Fotókör írta...

Itt van hozzá egy link, ahol adatok és képek vannak róla:

http://www.dhgate.com/hot-sell-pro-fancier-ft-6662a-tripod-new/p-ff80808126c032e50126f29067ae33d6.html

Ha esetleg érdekelne az állvány, eladom! :-)

2010. július 19. 7:20
TiSza írta...

Köszönöm, majd meggondolom :-)

2010. július 19. 13:06
Névtelen írta...

Hát én sajnos anélkül vettem meg a CX-444-et, hogy lett volna lehetőségem tesztelni előtte. Boltban megfogdostam, tetszett, mert minden állítható rajta. Aztán az első fényképezésnél jött a hidegzuhany: olyan szarul van megépítve, hogy kocsonyaként remeg be már a tükör felcsapásától is. Kézből stabilabb képeket lehet csinálni mint ezzel a rakás szarral!

2012. október 14. 18:39

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB