Laxenburg - Ausztria ékköve

2015. szeptember 2., szerda

Egy héttel ezelőtt, egy szombati kirándulás keretében Laxenburgban, Gödöllő testvérvárosában jártunk. 

Ez a kis település Bécstől 15 kilométerre délre fekszik, kastélyáról, kis lovagváráról és szép parkjáról híres. 

Az egynapos kirándulások és a hosszú hétvégék specialistájával, az Alfatours-szal utaztunk (ez itt a reklám helye), amely már két évvel ezelőtt egy kassai kirándulás alkalmával elnyerte a bizalmunkat.

A legfontosabb információk a kastély hivatalos honlapja alapján: 

Laxenburg történelmi jelentősége a 13. századig nyúlik vissza. A schönbrunni kastély közelségének köszönhetően Laxenburg már ebben az időben a császári család kedvelt rezidenciájává vált. Az udvari élet fénypontját Mária Terézia idejében érte el a tizennyolcadik században: a Bécsi Várszínház előadásai, szórakozás, versenyek határozták meg a társasági életet. 

A kastélypark a 18. és 19. századi kertépítészet mintapéldája. Mária Terézia császárnő és unokája, Ferenc császár a park területét 280 hektárra bővíttette ki. 

Itt töltötte mézesheteit Sissi császárné a Ferenc József császárral kötött a pompás esküvőt követően. A Laxenburg-kastélyban született Rudolf koronaherceg és lánytestvére, Gizella főhercegnő is. 

A legismertebb épület a Franzensburg (a következő néhány képen látható), amely 1798 és 1801 között épült, és 1835-ig folyamatosan bővült. Ferenc császár egy középkori lovagvár utánzatát építtette a kastélytó közepén kialakított mesterséges szigetre. A ma múzeumként megtekinthető helyiségek felszereléseit Ausztria kincsesházaként is emlegetik (magyar nyelvű idegenvezetés is van). A látnivalók előtt panorámavasút halad el, de lehet csónakázni is a 25 hektár méretű kastélytavon.
A város néhány egyéb látnivalója:

Blauer Hof

A főtér (Rathaus)

A pályaudvar épületéből kialakított olasz étterem


2 megjegyzés:

cerezo írta...

Ebből megint nagyon sokat hoztál ki, klassz fotók!
A "mozgós" kimondottan tetszik (alulról a negyedik)! :)

2015. szeptember 3. 5:57
TiSza írta...

Köszönöm, Laci. A bemozdulós kép technikája elvileg egyszerű (a kocsi falán kitámasztott géppel, kicsit hosszabb záridővel fotózni), mégis elég nehéz megvalósítani, 10 képből mindössze 2 sikerült (túlságosan rázkódott a kisvasút). Persze Photoshoppal is létre lehet hozni ilyet, de az ember örül, ha normál módon készül az eredmény.

2015. szeptember 3. 7:25

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB