Dörr City London - a fotóstáska

2012. március 4., vasárnap

Hurrá! 

Végre megtaláltam a nekem való fotóstáskát! Dörr City London névre hallgat. A City sorozatnak van egy kisebb és egy nagyobb tagja is, mindegyik egy városról kapta a nevét - a nagyobbat New Yorknak, a kisebbet Berlinnek hívják. Némi próbálgatás után a London nevet viselő középméretű változatot választottam. Londont egyébként is nagyon szeretem...








Sokféle fotóstáska létezik, az egypántos hátizsáktól kezdve a hagyományos, "igazi" fotóstáskán keresztül az övre helyezhetőkig. Konzervatív módon csak a vállon viselhető típust kedvelem. Ám hiába a nagy kínálat, egy ideje bizony már keresgélem azt a táskát, amely több szempontnak is megfelel:

  1. Ne úgy nézzen ki, mint egy tipikus fotóstáska, ami már messziről üvölt, hogy drága felszerelés van bennem, lopjatok el!
  2. Fölülről (esetleg fölülről is) nyíljon, hogy egyszerűen és gyorsan lehessen a gépet és az objektíveket előkapni.
  3. Férjen el benne a gép+3-4 obi+vaku+egyéb apró dolgok (pótakkumulátor, elemek, szűrők, stb).
  4. Férjen bele a gép a 70-200-as objektívvel együtt. (A jelenlegi Soligor táskába csak a 17-55-tel fér  bele.) Ehhez viszonylag magas táska kell.
  5. A vállpánt legyen elég hosszú ahhoz, hogy keresztben hordva is viselhető legyen (hogy ne kelljen örökké attól tartanom, hogy egy rossz mozdulatnál lecsúszik a vállamról).

A szóba jöhető válltáskák közül sokáig a Vanguard Up-Rise 33 állt a lista élén, kissé borsos 27 eFt-os árával. Gyönyörű táska, nagyszerű kivitelben, minőségi anyagból. Már majdnem elcsábultam, amikor néhány napja jött a pixinfón egy cikk: fotóstáskák inkognitóban. Itt olvastam először a Dörr City táskákról. A New York rögtön nagyon szimpatikusnak tűnt egészen addig, amíg a 220volt üzletében a kezembe nem vettem. Akkor jöttem rá ugyanis, hogy az a táska egyszerűen hatalmas! Mármint méretben és nekem. Az eggyel kisebb London ugyanakkor éppen jónak tűnt. A 28*11*23 cm (névleges) méretű belsőben kissé szűkösen férnek el  ugyan a cuccaim, de azért még éppen... Megjegyzem a táska valódi méretei nagyobbak a fenti hivatalosnál, akár egy középkategóriás gép is elfér benne. És van még egy nagyszerű tulajdonsága is, amit még csak remélni sem mertem: a szélessége éppen annyi, mint a jelenlegi táskámnak, így pontosan beleillik az autó csomagtartójában erre a célra kialakított (és nem nagyobbítható) rekeszbe. Az ára is szolídabb, "csak" 17.200 Ft.

A táska jellemzői:

- összepattintható két  fogantyú és egy állítható hosszúságú, kényelmes, párnázott vállpánt csúszásbiztos gumírozással:

- a felső cipzárral nyitható tető alatt párnázott belső, amiben a gép, rajta egy objektívvel (akár a 70-200-zal), egy vaku és még három objektív (ebből két kisebb egymásra helyezve, közöttük egy elválasztó lappal) elfér. (A kép kissé csalóka, a gép jobb oldala alatt van még egy rekesz a vaku számára.)

- a táska elején egy cipzáros zseb (amit "nyugalmi" állapotban a London-feliratú borító takar), mindenféle rekeszekkel a különböző kiegészítők részére:


- a táska hátulján egy tépőzáras zseb, amely a táska teljes szélességében végigfut (cipzáras kivitelben ugyan még jobban tetszene):


 - mindkét oldalon álló cipzárral nyitható hálós zseb, amibe egy fél literes üveg, vagy akár egy objektív is elfér (én a szűrőket helyeztem el az egyikben):

- a táska alján műanyag lábazat (amit az ilyen típusú táskák egy részénél lespórolnak):
Bár féltem tőle, a felszereléssel megtömött táskának jó tartása van, nyugodtan a talajra helyezhető, megáll a saját lábán, nem dől el. 

Csak ajánlani tudom annak, aki ilyesmit keres. Akár kisebb vagy nagyobb méretben...

Így aztán eladó lett a két éve használt, korának megfelelő állapotban lévő (és még sokáig hordható) Soligor CL Maxi 1 táskám - ha valakit érdekel :)




6 megjegyzés:

Kozma Erzsébet írta...

Tényleg jól néz ki ez a táska és amint írod praktikus is. Szerintem férfias darab.:-)
Én nem szeretem a válltáskákat főleg a nagy méretűeket, mert egy vállon hordani túl nehéz nekem. Ezért van hátizsákom, egy két pántos ami hosszabb gyalogtúrákon is roppant kényelmes és elfér benne az összes fotós cuccom, egy egy pántos ami kisebb, de szintén sok minden elfér benne és oldalra fordítható, hogy a hátamról ne kelljen levegyem, ha bele akarok nyúlni. Van egy kis válltáskám is amibe csak a gépem fér el egy kisebb objektívvel, így nem nehéz. Valamint egy óriási válltáskám is van amit pályázaton nyertem és el kellene adjam, mert ha megpakolom a felszerelésemmel, ami nyilván minden darabjával együtt belefér, elferdül a gerincem.

2012. március 4. 18:44
TiSza írta...

Jó sokféle táskád-zsákod van :)
Az egypántos hátizsákkal én is kacérkodtam, de végül is maradtam a válltáskánál, ami a vállon keresztben átvetve hasonló súlyelosztást ad, mint az egypántos hátitáska, de mégsem az.

2012. március 4. 19:18
Kozma Erzsébet írta...

Igen, többféle van amiket az idők során szereztem be. Rájöttem ugyanis, hogy olyan táska illetve zsák nem létezik amely mindenféle fotós útra, kiruccanásra ideális. A nagyobb, kétpántos zsákom(Lowepro micro trekker 200) az igazán nyugis fotós túrákra megfelelő, ahol van idő levenni a táskát a hátamról és minden fontos fotós cuccom elfér benne. Az egypántos Lowepro slingshot 102aw zsákom, amely a slingshot sorozat legkisebb darabja, rövid de mozgalmas fotós kiruccanásokra, eseményekre és minden olyan helyre ideális ahol nincs ahová letenni és gyorsan hozzá kell férni a felszereléshez objektívcsere miatt például. A kicsi válltáskámat akkor használom amikor a családdal megyünk el valahová és tudom, hogy úgysincs értelme egy gép+objektíven kívül más dolgot cipelni mert nem tudok sok időt szánni a fotózásra. Ez utóbbi neve Lowepro nova 1 aw.

2012. március 4. 19:55
TiSza írta...

Nekem is van egy hatalmas Hama táskám, régebben abban hordtam a teljes fotósfelszerelést meg a videókamerát is. De olyan nehéz, hogy leszoktam róla (maga a táska üresen is vagy 2-3 kg). Elkótyavetyélni nem akarom, hátha egyszer még szükség lesz rá. És persze nekem is van egy kisebb táskám, ahogy írtad is, csak egy gép+objektív részére. Az ritkán kell.
Ez a mostani Dörr az általános használatra lesz jó, amikor pl. portrézni vagy kirándulni megyek.

2012. március 5. 19:53
Szabó Szilárd írta...

Hát én még mindig a félmegoldásoknál tartok! Azt hiszem az én stílusomnak a hátizsák volna a legmegfelelőbb, de olyanra nincs pénzem, ami előre (oldalra?) fordítható, így a 20 másodperces objektívcsere miatt egyre több alkalomról maradok le. Előbb utóbb muszáj lesz befektetni. Az oldaltáska jó, de azóta óvakodom tőle, mióta megtudtam, hogy a szakemberek felismerik az utcán a fotósokat a tartásukról!

2012. március 6. 19:47
TiSza írta...

Hát igen, a profik jól ismerik a különböző fotóstáskák típusait, mindenképpen vigyázni kell rá. Az egypántos ("sling" típusú) hátizsák, amiről Erzsi is írt, nagyon praktikus lehet, ráadásul széles a pántja, így kényelmesebben is hordható, mint a válltáska. Kicsit azért ódzkodom tőle, mert mindenképpen nagyobb kiterjedésű cucc, mint a válltáska. De a praktikusságát nem vitatom.

2012. március 7. 7:08

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB