Az Adria gyöngye: Dubrovnik

2016. augusztus 10., szerda

Nemrégen Dubrovnikban töltöttünk egy hosszú hétvégét. Régi álmom vált valóra e gyönyörű város meglátogatásával, amely éppen elég messze van ahhoz, hogy az ember meggondolja, nekivágjon-e autóval, de nem elég messze, hogy el is rettenjen tőle.

A 940 km-es út nagy részét autópályán kell megtenni, csupán az utolsó 80 km vezet kanyargós tengerparti utakon.

Az odavezető út egyik érdekessége, hogy Dubrovnik előtt mintegy 60 km-rel az utazó belép Bosznia-Hercegovinába, majd 10 km múlva már el is hagyja és újra Horvátországban folytatja útját. Horvátországot ugyanis a tenger partjánál e rövid helyen kettévágja a másik állam. Be- és kilépéskor útlevél- és vámellenőrzés következik, igaz, nem túl komoly, gyorsan megy a sor, de hogy illő módon álljunk a dologhoz, néha félreállítanak egy-egy kocsit.

Bosznia-Hercegovina
wikipédián minden lényeges tudnivaló megtalálható Dubrovnikról, ezért azokat nem részletezem. Talán csak az hiányzik, hogy Verne híres regényének, a Sándor Mátyásnak nagy része is ebben a városban - régi nevén Raguzában - játszódik.

Dubrovnik hangulatos óvárosát egy 2 km hosszú városfal veszi körbe, amely természetesen kötelező program minden turistának bár csak belépőjeggyel látogatható. A bástyákkal szabdalt fal helyenként olyan keskeny, hogy csak libasorban lehet menni, ezért egyirányú közlekedést írtak elő.

Nagyon meleg volt, jócskán 30 fok fölött, ami éppen a városfal megmászásánál jelentette a legnagyobb kihívást. De hát persze van annyi sör, amennyivel ez is elviselhető... még ha 1.600 Ft is egy korsó!

Az óváros látnivalói mellett kihagyhatatlan a zöld paradicsom: Lokrum szigete, valamint a 400 m magasságban lévő Imperial erődöt célzó, 800 m hosszú kötélpályás lanovka (zárt kabinos libegő) is, mindössze 5 perces menetidejével. A fenti látvány természetesen kiköveteli magának a panorámafotók készítését...

Az óvároson kívüli részeken elfogadható árú, szép és tiszta apartmanok bérelhetők, amelyek tökéletesen megfelelnek egy turistának. Fölösleges a központban megszállni aranyért, mert a városban könnyű közlekedni - feltéve, hogy nem autót akar használni az ember, mert parkolóhelyet az óváros közelében nem lehet találni. Ennek tudatában mi eleve buszközlekedésre rendezkedtünk be, ami nemcsak hogy jó megoldás, de olcsó is, a napijegy kevesebb, mint egy sör ára!

Lehet, hogy csak magyarként meglepetés, de a városban  m i n d e n k i  beszélt angolul: nemcsak a buszvezető, de még a peremvárosi trafikos is!

Ez a látvány fogadja a Dubrovnikba érkezőt
Lokrum sziget és az óváros













 






Lokrum sziget












7 megjegyzés:

Nagy Krisztián írta...

Szép helyeken jártál, szép képeket hoztál!

2016. augusztus 10. 14:58
TiSza írta...

Köszönöm Krisztián, valóban gyöngyszem ez a város.

2016. augusztus 10. 17:50
Kozma Erzsébet írta...

Az ég és a tenger kékje gyönyörű. Remek fotók, mint mindig.

2016. augusztus 23. 22:20
TiSza írta...

Hát igen, vannak helyek, ahol mindig kék az ég :)

2016. augusztus 24. 13:50
Marcsi írta...

Csodás képek! Valamikor nagyon régen jártam ott, jó újra látni. üdv. Marcsi

2016. szeptember 8. 22:12
TiSza írta...

Nemrég jöttem el, de szívesen visszamennék :)

2016. szeptember 9. 8:10
Cséfalvay Katalin írta...

Az emberek a képeken még élőbbé teszik a várost. Az éjszakai lépcsőn ücsörgős különösen hangulatos!

2018. augusztus 18. 8:34

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB