Fotós oldalak az interneten

2010. február 4., csütörtök

Minden fotósban él a vágy, hogy másoknak is megmutassa a műveit. Az amatőröknek az is fontos, hogy képeikről valamilyen értékelést is kapjanak. Leginkább persze azt szereti a gyarló ember, ha megdicsérik. Ám aki tanulni is vágyik a nála jobbaktól, még azt is "elviseli", ha néha keményen megkritizálják a munkáját.

Erre valók az interneten a fotós oldalak.
Sokféle van, de egy dologban mind közös: csak regisztráció után lehet feltölteni a képeket. A fotók egyfajta közös, nyilvános képértékelő fórumba kerülnek, ahol bárki megnézheti őket, aki a weboldalra téved. A regisztrált felhasználók véleményekkel is elláthatják, ill. pontokkal is osztályozhatják a fotókat. 

A kezdő fotós rendszerint több ilyen oldallal is megpróbálkozik, aztán valamelyiken - néha többön is - ott ragad.

Vagy kiábrándul az egészből.

Az elmúlt évben négy ilyen oldalt ismertem meg közelebbről. Érdekes és tanulságos feltérképezni a jellemzőiket, a közös és az eltérő pontokat.

A négy oldal:



A felsorolt portálok a külsejükön és felépítésükön kívül jelentősen eltérnek egymástól a működésük szabályozásában is. Így különböznek abban, hogy

  • a fotós milyen időközönként és hány képet tölthet fel az oldalra
  • mi a feltölthető fotó maximális mérete
  • szükséges-e a feltöltéshez valamilyen "kredit" (vagyis fizetőeszköz)
  • egy kredit megszerzéséhez  hány és milyen részletességű véleményt kell írni a fotósnak mások képeiről (ahol kreditrendszer van, ott ugyanis így lehet a feltöltéshez szükséges kreditekhez hozzájutni)
  • a vélemények megírásakor ismert-e a kép alkotójának a neve (nickje) vagy titkos mindaddig, amíg a véleményt meg nem írtuk
  • a képek osztályozására szolgáló tetszéspontok milyen határok között adhatók
  • a képekre kapott tetszéspontoknak a tájékoztató jellegen kívül van-e egyéb funkciójuk
  • az újonnan regisztrált fotós tölthet-e fel azonnal képet, vagy előbb kreditet kell szereznie.

A különböző oldalak eltérő válaszokat adnak ezekre a kérdésekre.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

FOTÓSOK VILÁGA

Képfeltöltés:
- napi 1 db fotó tehető közzé, ami 1 pontba kerül (itt a fizetőeszközt pontnak hívják)


A fotó maximális mérete:
- 350 kB (extra méret 3 pontért lehetséges)

A feltöltéshez szükséges pont megszerzésének feltétele:
- mások fotóinak véleményezése legalább 100 karakterben. A kép feltöltője dönthet, hogy elfogadja a társa véleményét, vagy sem (ezt kötelező eldöntenie). Az elfogadott (legalább 100 karakteres) véleményért 0,18 pont jár. Egy kép feltöltése tahát kb. 6 megírt értékelés után lehetséges.

A vélemények megírásakor a kép feltöltőjének neve ismert, s az addig írt vélemények is láthatók.

A képek véleményezése és pontozása:
- írásos véleményezés és 1-5 közötti pontozás lehetséges, ez utóbbi azonban nem kötelező (a legjobban tetsző kép 5 pontot kap). A pontozás csak elvi jelentőségű, semmi sem függ tőle.


A frissen regisztrált fotós rögtön 1 ponttal indul, amellyel jogosult 1 db kép feltöltésére, a további képekhez azonban véleményeket kell írnia.

A Fotósok Világán működik egy külön értékelési rendszer is. A főoldalon kiemelten megjelenik:

- az elmúlt 24 óra legjobb képe
- az elmúlt 7 nap legjobb képe
- az elmúlt 30 nap legjobb képe,

amelyek kategóriánkánt külön képgalériában is megtekinthetők. Ezen rangok megszerzése azonban nem a pontoktól függ, hanem külön erre szolgáló szavazóbox van a képek alatt, s amelyik kép a legtöbb szavazatot éri el az adott időintervallumban, az lesz a kitüntetett.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


FOTÓVILÁG
 Képfeltöltés:
- heti 2 kép feltöltése lehetséges, ennek semmilyen feltétele nincs
- heti 4-6 kép feltöltésére kap lehetőséget az, akinek a szerkesztőség megítéli 
- a pontozózsűri tagjai heti 10 képet tölthetnek fel (a pontozózsűriről lásd később)

A fotó maximális mérete: 
- 400 kB és 800x800 pixel


A vélemények megírásakor a kép feltöltőjének neve és az addigi vélemények ismertek.

A képek véleményezése és pontozása:
- a véleményezők többsége csak szövegesen értékelhet
- létezik egyfajta "elit": a  pontozózsűri, akiknek joguk van a képeket  osztályzni is, 1-3 ponttal (a legjobban tetsző kép 3 pontot kap). A pontozózsűribe megfelelő számú magas pontot elért képpel lehet bekerülni. A kapott pontoknak tehát igen nagy jelentősége van, ezektől függ a "magasabb osztályba" lépés.

A Fotóvilág töbféle képkategorizálási rendszert is működtet:
- létezik a Szerkesztő ajánlata, és
- A hét képe (a fenti pontozás alapján)

Ezen felül a képeket három szintbe sorolják (1. szint: alap - 2. szint: tetszett - 3. szint: prémium) a kapott pontok alapján, amely kategóriáknak külön képgalériái vannak.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

FOTÓHÁZ - FOTÓARÉNA
(időközben megszűnt)
Képfeltöltés:
- napi 1 kép tölthető fel, aminek semmilyen feltétele nincs
- a törzstagok napi 3 db képet tölthetnek fel


A fotó maximális mérete:
- 250 kB (1000x800 pixel)
- 500 kB (1000x800 pixel) a törzstagoknak

A vélemények megírásakor a kép feltöltőjének neve és az addig írt vélemények NEM ismertek.

A képek véleményezése és pontozása:
- a véleményező szóban és osztályzással is kifejezheti tetszését, 1-10 közötti pontozással, ez azonban nem kötelező. (A legjobban tetsző kép 10 pontot kap). Törzstaggá válhat az, aki a fotóival 3.000 pontot összegyűjtött.

A főoldalon az előző időszak fotói külön kiemelésre kerülnek (váltakozva), s a Legek Galériájában külön látható az előző nap/hét/hónap képe.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

FOTÓZZ.HU

Képfeltöltés:
- a fotós kreditjeinek függvényében
- kiemelt tagoknak ingyen

Egy kép feltöltéséhez 1 kredit kell. A frissen regisztrált fotós 0,9 kreditet kap, tehját nem tud azonnal képet feltölteni, előbb kreditet kell szereznie.

Kredit szerezhető:
- elfogadott vélemény írásával (bonyolult számítási rendszer szerint)
- egyéb kitűzött feladatokért (pl. cikk írása)
- emelt díjas SMS-sel (+3 kredit)

A fotó maximális mérete:
- 300 kB 

A vélemények megírásakor a kép feltöltőjének neve és az adig írt vélemények NEM ismertek.

A képek véleményezése és pontozása:
- szöveges  vélemény és 1-5 pont adható. A kiemelt tagságnak többek között pontoktól függő feltételei is vannak.

A főoldalon külön kiemelésre kerülnek: - a legfrisebb fotók - a 24 óra legjobb fotói - a 30 nap legjobb fotói.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha valaki végigböngészi ezt a száraz felsorolást, láthatja, hogy szinte mindenféle kombináció megtalálható már csak ezen a négy oldalon is. Ezek a különbségek igen jelentős mértékben meghatározzák az adott oldalak jellegét és felhasználói körét.

A következő összefoglalás nyilván szubjektív - szigorúan az én véleményemet tükrözi. Másnak könnyen lehet eltérő véleménye ezekről a témákról.

A véleményezés-pontszerzés-képfeltöltés rendszere miatt a kezdő fotósoknak szerintem egyértelműen a Fotósok Világa a leghasznosabb portál. Több okból is. Egyrészt ez az egyetlen  a négy közül, ahol a képek alatt mindig szerepelnek az exif adatok, a fényképezés technikai adatai. Egy kezdő sokat tanulhat már ezekből is (hogyan készültek a többiek képei). Ugyanakkor itt valóban részletes vélemények megírására kényszerítik a fotósokat (100 karakter alatt nem jár érte pont), s egy kezdő amatőr ezekeből a véleményekből profitálhat a legtöbbet.

Feltűnően rövid és kevés szakmai ismeretet adó értékeléseket lehet olvasni a FotóVilág és a Fotóaréna képei alatt. Nem is csoda, hiszen ezeken az oldalakon a saját kép feltöltésének nem feltétele a részletes véleményírás.

A fotozz.hu nem a kezdő fotósnak kedvez. A fotóst ugyanis az (eléggé átláthatatlan) kreditszerzési rendszer 15-20 részletes vélemény megírására kényszerít egy saját kép feltöltéséhez (az első kép feltöltése valamivel könyebb) - a kezdő fotós pedig nem arról ismerkszik meg, hogy ennyi épkézláb véleményt össze tudjon hozni kellő szakmai tapasztalat nélkül. (Ha meg már a tapasztalat megvan, akkor nem kezdő...) Olvastam már felháborodott megszólalást tapasztaltabb fotóstól, aki leszólta a az új tagot, mondván: minek dumálsz bele olyasmibe, amihez nem értesz, hiszen még képet sem töltöttél fel, mit ugrálsz itt! S hiába a védekezés, hogy hát ilyen a rendszer, előbb véleményt kell írnom, s majd csak azután tölthetek fel fotót, a válaszban egyszerűen lekreditvadászozták. A fotozz.hu-n viszont - talán éppen az ilyen szelekció miatt - igen magas színvonalú képeket lehet találni.

A Fotóaréna kellemes közeget biztosít a képeiket megmutatni szándékozóknak, a napi egy feltölthető fotó is elég. Viszont a kis fájlméret (250 kB) gyakran megöli a minőséget a tömörítés miatt. Komoly diskurzus is csak ritkán alakul ki egy-egy kép alatt, rendszerint nem olvasható más, csak néhány szó és az adott pont.

A vélemények hosszúságát és tartalmát tekintve hasonló a helyzet a FotóVilágon is, azzal a jelentős különbséggel, hogy pontozni csak a pontozózsűri tud. A kezdő fotósnak ez is elveheti a kedvét, hiszen reménytelenül kívülállónak érezheti magát. Olyannak, akinek igen hosszú ideig esélye sem lehet arra, hogy ezen a különös ranglétrán feljebb lépve magasabb "kasztba" kerüljön. Ráadásul mindössze csak 2 képet tölthet föl egy héten. Tehát ez sem a kezdők paradicsoma - s talán éppen ez az oka, hogy ezen a portálon is nagyon magas a szinvonal. Ugyankkor mégis érdemes oda-odatévedni egy kezdőnek is, mert az oldal szerkesztői nagyon hasznos cikkekkel és ismertetőkkel segítik a fotósok szakmai fejlődését. Sokat lendít az oldal szakmaiságán pl. a képértékelés-rovat, amelyben mindig egy elismert, profi fotós véleményezi a feltöltött képek valamelyikét. Ez a rovat egyébként a fotozz.hu-n is megtalálható, és ott is nagyot emel a szakmai színvonalon, akárcsak az oldal tulajdonosának a pixinfo.hu-nak a saját weboldala, amely kötelező olvasmány minden fotós számára.

Néhány fórumban állandó vita folyik arról, hogy mi a jobb: ha látható a véleményíráskor a fotós neve a kép fölött (s vele együtt a többiek értékelése), vagy ha mindez már csak akkor tárul fel előttünk, ha másoktól (és a fotós kilététől) nem befolyásolva már megírtuk az önálló véleményünket. Erre nyilván nincs egyértelmű és korrekt válasz. Mindkettőnek vannak előnyei és árnyoldalai is. Nyilván elfogulatlanabbul írunk akkor, ha nem ismerjük mások véleményét. Őszintébben. És óvatosabban, ha nem tudjuk, valójában kinek is címezzük a kritikánkat. Netán egy nálunk sokkal jobb fotósnak... (Olvastam már olyan szánalmas mentegetőzést, hogy "elnézést, ne haragudj, nem tudtam, hogy a te képed, remélem nem haragszol, bocsánat, bocsánat..." stb.) Nyílt fórumjellegnél könnyebben alakul ki értelmes eszmecsere (hiszen már a vélemény megírásakor reflektálhatunk másokéra), és talán kisebb a súrlódás veszélye is. Mert jól meggondoljuk, hogy kinek mit mondhatunk. Ezért aztán néha elhalgattatik az igazság...

A fenti fotós oldalak közül 2 a titkos, 2 a nyílt rendszert választotta. Miként 2-2 az arány a feltétel nélküli  és a kreditekhez kötött képfeltöltési lehetőség között.

Mind a négy oldalban közös viszont az, hogy emberek látogatják. Ezért aztán nem lehet elkerülni a sértődést, a veszekedést, a bosszúpontozást és persze a lemorzsolódást.

Fotózni mégis muszáj...

10 megjegyzés:

Kozma Erzsébet írta...

Remek bejegyzés és hasznos.

2010. február 4. 21:06
TiSza írta...

Köszönöm... még jobb lenne, ha több fotós oldalt is ismernék...

2010. február 5. 13:37
Doriphoto- Kézdi Dóra írta...

Hasznos,érthető, remek cikk!
Nagyon jó ismereteket ad egy esetleges regisztrációhoz!

2010. február 5. 16:31
TiSza írta...

Kösz Dóri!

2010. február 5. 18:08
Névtelen írta...

Van a Top fotó.Ide gyakorlatilag akkor tölthetsz fel fotokat ha van elegendő kredited.
Kezdéskor ugyan kapsz 30 kreditet de ha fel is töltöd akkor még nem fog megjelenni.Azért is neem mert ez oldal tulajdonosa és az adminok ugymond zsürizik a fotót.Ha a szinvonalnak nem megfelelő akkor nem kerül fel az oldalra. Ja egy fontos.Haladó és profik nak való az oldal.Kommenteknél vagy nevezzük kredit gyüjtésnek nem látható ki a a fotos és a kommentek sem olvashatok.Csakis akkor ha a néző is ir kommentet de kreditet csak akkor kap ha pontozza is a fotot.

2011. szeptember 6. 0:04
Névtelen írta...

Fotóbarátok..
Ez egy Ning es oldal.Itt nem kell kredit, és nem kell kommentelni sem.
Bár vannak tagok akik leirják véleményüket a fotorol, de hullámvölgyeik vannak az oldalon.Igazán egy kezdő fotos oldala.
Napi 2 fotot lehet feltölteni 500kb nagyságban.
Talán ennyi lenne erröl az oldalról.

2011. szeptember 6. 0:07
Névtelen írta...

A fotoaréna bejegyzéshez annyit szolnék tapasztalatból, hogy nem igazán ajánlatos sokaknak mert a fotok véleményezése elött igaz nem látható sem a fotós sem a többiek kommentje, de a nagy többség nem is kommentel csak nyomja a tiz pontot.Attol függetlenül teszik ezt, hogy a foto tényleg jó e vagy nem.
A pontozás e formájával a kezdő fotóst félrevezetik tudásilag.
Ha végig gondolom, hogy egy tag akinek legalább 50 fotoja fent van ezen az oldalon és mindegyik 10 pontos tehát maximum, akkor egy komoly oldalon is ott lenne a helye.Ellenben ha ez közül az 50 tiz pontos fotobol egy sem élne meg állna helyt egy komolyabb oldalon.
Mondjuk fotovilág.hu nem kapna egy pontot sem...
Tehát ezért nem találom jo oldalnak a fotoarénát.
De megjegyezném amit irtam szubjektiv.Nem haragbol irtam.Csak tapasztalat.

2011. szeptember 6. 0:15
TiSza írta...

Hasznos kiegészítés. Én nyilván csak azokról az oldalakról írtam, amelyeket valamelyest ismerek, éppen ezért jó, ha mások is megosztják a tapasztalataikat.

2011. szeptember 6. 7:43
Névtelen írta...

Egy megjegyzés a cikk egy mondatához:"A fotozz.hu-n viszont - talán éppen az ilyen szelekció miatt - igen magas színvonalú képeket lehet találni." Sajnos, ahogy tapasztaltam, a fotózz.hu fejlődésre nem ad lehetőséget, normális kritikát alig lehet kapni. A pontszámozásos rendszert a társaság fele nem használja konzekvensen, egyetlen dolog nem tetszik az adott illetőnek a képbe, kapásból 3-at. Holott tizedpont levonás is létezik. A fotók értékelésénél-magukat profinak gondoló- fotósok nem veszik azt se figyelembe, hogy az adott gép milyen technikával készült. Pedig egy belépő szintű digitális gép (pl. fuji A350) nyilván jobban zajosabb/pixelesebb képet készít, mint egy bridzs, vagy csúcskompkat (fuji s1600), a tükörreflexesekről már nem is beszélve. Pedig az értékelés során a gép típusa is látható, amennyiben a felhasználó kitöltötte. Én ki szoktam, mégse szokták figyelembe venni. Ám van, hogy én értékelek, minden rossz szó nélkül, a géptípust is figyelembe veszem, az értékelésem a moderátor meg visszadobja. Érthetetlen okokból, magyarázat nélkül. Mindezek mellett a fotózz.hu-n is vannak csapnivaló képek, amibe minden mondanivalót azért belemagyaráz egy vén róka és a többi társa már 5-re is értékeli, mert hasonló az ízlésük (persze, értékeléskor még nem látják ki a képkészítő). A másik dolog meg az, hogy az amatőrökhöz elég lenéző hangnemben szoktak hozzáállni, így az oldal kb. bizonyos sznob emberek gyűjtőhelyévé fog alakulni, gyaníthatóan. Persze, kedvenc társaságom a profi műtermi fotósok, akik egy természetfotóhoz írnak véleményt, hogy hogyan kellett volna, meg csak elkattintott kép...stb, de valahogy tőlük egy hasonszőrű a kategóriába tartozó fotót nem látok.Márpedig, amikor annyira lehúznak valamit, akkor azt gyanítom, hogy ők ezt nyilván jobban csinálják. Ehhez képest, mikor galériájukat megnézem, végig a beállított modellek sora fogad. E témához is nyilván kell tudás-amihez én nem értek, s ezért a nem tetsző képeiket se pontozom alul ill. nem írok okoskodásokat, mert más műfaj. De könyörgöm, hogy lehet összehasonlítani nekik egy természetben épphogy megcsípett pillanatot, azzal, hogy ő beállítja a modellt? Kedvenceim az ilyen kritikák:jobb lenne, ha a madár nem egy tarka virágos rétet, hanem egy homogénebb területet választott volna",--->Ok, akkor mondd meg neki! Másik" én nem fotóztam még ilyet, de láttam már jobban kivitelezett, ez így kevés, most 3"--->Ok, de miért nem csináltál ilyet, ha tudod, hogy ebből hogy kell jót? Ha már ennyire moderálgatunk, akkor igazán moderálhatnák azt is, mikor valaki ekkora nagy baromságot ír.
Ráadásul nagyszerű, ez a pénzben támogathatjuk a fotózz.hu-t....előbb-utóbb akkor majd oda lyukadnak ki, hogy majd pénzért lehet képet feltölteni? (Jó, ez nem biztos.)

Ezek után hadd értékeljem én is a fotózz.hu-t 1-5-ig terjedő skálán, részletesen, tizedestörtekben is kifejezve
szabályzat elvben:4
feltöltött képek minősége:4
moderálás módszere: (elutasításnál nincs részletesebb kifejtés, csak sablonszöveg,kreditet nem utalják azonnal vissza, adott egyáltalán nem negatív értékelésem, ami konkrétumokat is tartalmaz nem csak abból áll, hogy "tök jó", ráadásul pontszámot is jót adtam, meg visszadobja a moderátor):1.5
lehetőség nyújtása hobbifotósok fejlődésére, hasznos tanácsok(kevés van):1.5
feltöltésnél méretkorlátozás mértéke (nagyon kevés, szörnyen ront a minőségen):1

Gyors átlagszámítás után most itt tart az oldal, nálam:2.4

Bocs, de sajnos ez a tapasztalatom, pedig csak tanulni szerettem volna. :(



2014. január 6. 19:18
TiSza írta...

Köszönöm a részletes véleményt. A bejegyzés megírása óta nem nagyon figyelem a fotozz.hu-t, annak idején beregisztráltam és a nagy adagban ért kellemetlen tapasztalatok miatt hamar otthagytam az oldalt, megállapítván, hogy nem kezdő fotósnak való. Azóta sok helyen olvastam elég elítélő utalásokat a fotozz-ról. Érdekes volt olvasni a közvetlen tapasztalatokról.

2014. január 7. 7:46

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB