Skócia fővárosa: Edinburgh

2020. január 13., hétfő

Január első napjaiban 2 teljes napot (3 éjszakát)  töltöttünk Edinburgh-ban olcsó, fapados repülőjegyeknek köszönhetően. 

Edinburgh kifejezetten kellemes, szimpatikus város, amit a téli, nem igazán turistáknak kedvező időszakban odalátogató rengeteg külföldi jelenléte is jól mutat. 

Az 500 ezres lakosú skót főváros látnivalóit a különböző internetes ajánlók 7-10 pontban foglalják össze, amelyek többségét a rendelkezésünkre álló két napban be is tudtuk járni. A mobilapplikáció szerint az első napon 13 ezer, a másodikon 21 ezer lépés megtételével...

Nem törnék a teljes részletességű útleírások babérjaira, inkább csak kiragadok néhányat a látnivalók közül.

Az óváros jellegzetes, szinte mindenhonnan jól látható pontja a vár, amelyről már XI. századi dokumentumok is említést tesznek. Itt őrzik a koronázási ékszereket és a Végzet Kövét, amelyen korábban a skót királyokat koronázták:



A várból jól látható az óriáskerék és a környékén még mindig álló karácsonyi vásár, valamint a neogótikus Walter Scott emlékmű. Háttérben a tenger, előttük pedig az építkezéseket jelző hatalmas toronydaruk, amelyek csúcsa éjszaka piros színben világít: 



Kilátás a várból a városra, távolban a tengeröböl keskeny csíkjával:


Edinburgh óvárosának főutcája (vagy inkább párhuzamosan futó utcaegyüttese) a Royal Mile (Királyi mérföld), amely a várat és a Holyrood-apátságot köti össze:


A város nevezetes magaslata a Calton Hill, amely a világörökség részeként bővelkedik látnivalóban. Ezek egyike a National Monument of Scotland, amit a napóleoni csatákban elesett skót katonák emlékére készítettek az athéni Pantheon mintájára (balra), jobboldalon a híres tábornok emlékére emelt Nelson Monument magasodik:


A skót filozófus emlékére állított szintén athéni ihletésű, kilenc korintoszi oszloppal díszített Dugalt Stewart Monument magasan emelkedik a város fölé (a háttérben a vár és az óratorony):


A Calton Hill túloldalán a völgyben épült a Holyroodhouse palota, amely jelenleg is a  brit királyi család rezidenciájaként üzemel. Amikor azonban nincsenek Skóciában, akkor látogatható. 


Egy applikáció segítségével látható, hogy az egyik romos épülete hogyan nézhetett ki régen:


A palotával szemben található a skót parlament modern (több építészeti díjat is nyert) épülete, amely szerényen húzódik meg a sok középkori építmény szomszédságában. 


a skót parlament hátulja

A város leghíresebb "szülöttje" Harry Potter. Megtekinthető a (ma is működő) kávéház, ahol Rowling írta híres regényeit, és egy bolt is árul szinte mindent (szépen kidolgozott kivitelben), ami a könyvekben fellelhető. Így például a legtöbb varázsló saját pálcáját, vagy magát a Nimbusz 2000 varázsseprűt is megvehetjük.




Gyönyörű színfoltja Edinburgh-nak a városközpont közelében fekvő Dean Village a Leith folyó partján. A település valaha egy kis falu volt, amelynek a vízi malmok adták a megélhetést. Ma már "csak" egy kis ékszerdoboz a skót főváros szívében. 




A látnivalókat és érdekességeket szinte vég nélkül lehetne sorolni, helyettük álljon itt néhány jellegzetes kép.


Utcai jelenet

Utcakép egy bevásárlóközpont előtt a Carlton Hill lábánál

A hűség jelképe Bobby kutya emlékszobra, 
aki 14 éven keresztül őrizte elhunyt gazdája sírját

A Dynamic Earth épülete


A Royal Yacht Britannica

Skót dudás nélkül nincs utcakép

Egy bevásárlóközpont bejárata

Edinburgh-ban remek buszhálózat működik, de a külvárost (és a repülőteret) ilyen villamosszerű jármű is összeköti az óvárossal. 


Végül egy fotó az utazó baráti társaságról. Nagy feltűnést keltettünk, amikor  a várban egy megrendezett szelfifotózáshoz sorba álltunk :)

(A sor végére utólag magamat is belecsempésztem.)

4 megjegyzés:

Kovács Miklós írta...

Jó kis úti összefoglaló, remek fotókkal. A város nevezetességein túl jó volt látni az utcaképeket is. A Parlament hátsó homlokzata fotós szemszögből nézve rendkívül látványos, de nem gondoltam volna rá, ha nem írod alá :)

2020. január 13. 9:38
TiSza írta...

Köszönöm Miklós! Igen, a Parlament épülete elég sok meglepetést tartalmaz, nem véletlenül kapott vagy 8 különböző díjat.

2020. január 13. 17:43
Cséfalvay Katalin írta...

Szép fotók egy érdekes városról. Még nem jártam ott, jó hogy általad láthattam. A parlament a kedvencem!

2020. január 19. 17:45
TiSza írta...

Köszönöm. Igen, a parlament unikum a régi épületekkel teletűzdelt városban. Elvileg látogatható is, de erre nekünk sajnos nem volt időnk.

2020. január 21. 7:17

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB