A blog

2010. január 23., szombat

Alig egy hónapja indítottam el ezt a blogot, de már a harmadik sablont próbálgatom - keresem az oldal végső formáját. Ez a mostani "ruha" már majdnem olyan, mint amit látni szeretnék. Talán még a színei hagynak némi kívánnivalót maguk után...
Most, hogy egy kicsit közelebbről megismerkedtem a blogkészítés nyűgeivel és buktatóival, úgy gondoltam, megosztom az olvasókkal a tapasztalataimat.



Én is blogot szeretnék!

Hogy is kezdjen hozzá az emberfia, ha kedvet kapott az internetes naplóíráshoz? Alapvetően két útja van:
  1. Bérel egy tárhelyet és egy ún. domainnevet, és megbíz egy programozót (vagy céget) a blog elkészítésével.
  2. Keres a neten egy ingyenes blogtárhelyet, és kiválasztja az ott felkínált sablonok egyikét.

Az 1. változat nyilván drágább - hiszen a 2. nem kerül semmibe. A fizetős megoldásnak alapvetően két előnye van. Az egyik, hogy a weblapnak olyan elérési címet (domainnevet) választhat az ember, amilyet akar. Az én blogom címe lehetne például www.tiszafoto.hu. Egyszerű és gyorsan megjegyezhető. A tárhelyért és a domiannévért azonban fizetni kell (néhány ezer forintról van szó évente, vagyis nem olyan nagy költség, de mégsem ingyenes).

A fizetős megoldás másik előnye, hogy olyanra alakíttathatjuk blogunk kinézetét és szerkezetét, amilyenre szeretnénk. Elvileg... A programozónak ugyanis az az érdeke, hogy minél kevesebb munkával készítse el a blogot, ezért előregyártott sémákkal szeret dolgozni. Ezért aztán megpróbálja a megrendelőt rábeszélni valamelyik már létező sablonra. Ezeket a sablonokat általában nem maga a programozó cég készíti, hanem egyszerűen csak letölti a neten fellelhető ingyenes milliónyi sablont, azokon változtat valamicskét (a színét, az elrendezését, stb), majd felkínálja őket a megrendelőnek, mint lehetséges megoldásokat. Aki nem ért hozzá, az úgyis az elétett étlapról fog választani, hiszen éppen azért megy szakemberhez, mert saját magától nem boldogul. Persze kívánságra ezek a sablonok is átalakíthatók a megrendelő igényei szerint. De vannak olyan blogok, amelyeknél a programozó még arra sem veszi a fárdságot, hogy az eredeti angol szövegeket lefordítsa magyarra. Mert mi más indolokná egy magyar nyelvű blognál, hogy pl. a menüben ne vendégkönyv, hanem visitor's book felirat szerepeljen?

Persze nem állítom, hogy minden programozó (cég) ezt a gyakorlatot folytatja, de az biztos, hogy annak a megrendelőnek, aki ezt az utat választja, résen kell lennie.

Aki nem akar a blogjáért fizetni, ugyanakkor van benne némi bátorság és vállalkozókedv, az a második megoldással fog próbálkozni: keres egy olyan nyilvános szolgáltatót a neten, aki ingyenes blogtárhelyet kínál. Rengeteg ilyen van, csak rá kell keresni a Google-ban, és ontani fogja a találatokat. Az angolul (valamelyest) tudók számára a dolog még egyszerűbb.

Regisztráció előtt érdemes megnézni, hogy az adott oldalon milyen lehetőségeket, sablonokat kínálnak: magyarul milyen kinézetű blogok közül lehet választani. A legtöbb helyen van 8-10 alapséma, amelyeket aztán meglehetősen nagy szabadsággal átalakíthatunk. Megválaszthatjuk a háttér és a szöveg színét, a blog felépítését (milyen elemek - pl. linkek, cimkék, olvasók, stb - legyenek benne és azok hova kerüljenek), vagyis saját ízlésünkre formálhatjuk internetes naplónk kinézetét.

Akinek mindez még így is nagyon kínai, annak az egyszerűbb felépítést kínáló blogszolgáltatókat érdemes preferálnia. Az ilyen helyeken kisebb lehetőségünk van átalakítani a kész sémákat, de éppen ezért kevesebb döntést is kell hoznunk, egyszerűbben és gyorsabban eljuthatunk a blogkészítés végéhez.

Ilyen előregyártott blog elkészítéséhez találunk segítséget a techline.hu cikkében.

Néhány magyar nyelvű blogszolgáltató:

blogspot.com
blogter.hu
b13.hu
blog.hu

Akit nem elégítenek ki a blogszolgáltató által bemutatott oldalak, az kereshet a neten másokat. (A jelen blog tárhelyére, a blogspot.com oldalra például feltölthetők máshonnan letöltött sablonok /template/ is.)

Néhány szabadon letölthető sablon lelőhelye:


Összefoglaló oldal a fotós blogokról:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB